‘Denne plade er anderledes – på en rigtig god måde.’

FIVE SEASONS
Robert Jürjendal og Volkmar Zimmermann (gtrs.)
Albany Records, Troy 1738, 2018.
45 min.

I senere år har musik fra Estland markeret sig stadig stærkere på den international musikscene. Arvo Pärts navn er allerede slået helt fast, og i december 2018 spillede det danske CRAS Ensemble en flot hyldestkoncert til René Eespere i Rundetårn, København, med komponisten selv til stede. ”Five Seasons”, selvfølgelig ikke at forveksle med Vivaldis 4 årstider, er ligeledes et estisk projekt, denne gang med musik skrevet af Robert Jürjendal fra Tallinn. En hovedrolle på udgivelsen indehaves af tyskfødte Volkmar Zimmermann, som vi ellers kender fra Corona Guitar Kvartetten og hans duetter med Kristian Gantriis. Derudover medvirker i mindre omfang den danske sopran Sara Fiil samt de to estlændere Aleksei Saks på trompet og Madis Metsamart på div. slagtøj. De to sidstnævnte høres især på pladens længste nummer ”Bells from the Past”. På ”Five Seasons” 9 skæringer indtræder lytteren i et moderne, utraditionelt musikalsk univers præget af atmosfæriske, bølgende lydbilleder. Samtlige kompositioner ser her dagens lys for første gang, og de er skiftevis drømmende, rugende, indadvendte og optimistiske samt præget af en markant grad af spiritualitet. De dragende klange skyldes ikke mindst den usædvanlige instrumentation, mestendels Zimmermanns ”Karl Hermann Hauser 1937” guitar og Jürjendals ”U8 Touch” elektrisk/elektroniske guitar. De to optræder på henholdsvis 8 og 5 af kompositionerne. Zimmermann optræder solo på den meditative ”Things We Trust in” præget af flageoletter, og Jürjendal er alene på den korte, orgelfugaagtige ”Passacaglia”. Sammen slutter de pladen med den smukke ballade ”Ballad to Holy Mother”, som er særdeles skøn og iørefaldende med Jürjendals diskrete blæserlydende guitar understøttende Zimmermanns klassiske guitar. Nummeret bringer mindelser om irske Turlough Carolans smukke irske folkemusik. Det skal ikke undre mig, hvis denne titel snart bliver en klassiker i guitarens standardrepertoire. Endnu et særpræget touch udgøres af Sara Fiils markante vibratosopran på tre duetter med Zimmermann, i.e. ”Love’s Philosophy”, ”To Music” og ”One Word”, hvor hendes tekster er hentet fra den romantiske engelske digter Percy Bysshe Shelley, der levede kort i starten af 1800-tallet.
Jeg må erkende, at jeg tidligere ikke har haft det helt nemt med dagens moderne musik. Men jeg må samtidig tilstå, at denne udgivelse rummer anderledes, spændende musikalske vinkler, der absolut vinder ved gentagne gennemhøringer. Denne plade er anderledes – på en rigtig god måde.
Ole Thestrup Pedersen